Pagina's

maandag 30 december 2013

Taalzorg


Hoe schrijf ik het nu?

zwarte piet/ Zwarte Piet/ Zwarte piet

Ik wist nooit hoe ik Zwarte Piet moest schijven, gelukkig weet ik het nu wel. Zwarte Piet is een eigennaam en word dus met een hoofdletter geschreven. Dit vond ik op volgende site : http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/953/

ideeen/ ideëen/ ideeën

Het meervoud van idee is ideeën toch is er een simpele regel voor: als de klemtoon op de laatste lettergreep valt, komt er een extra e in het meervoud.
Hoe ik het meervoud van idee correct moest schrijven vond ik op deze site
http://www.beterspellen.be/website/index.php?pag=20

Halloween/ halloween

Hoe moet ik het nu schrijven? Toen op de werkplek één van onze derdejaars rond Halloween werkte merkte ik  plots op dat ik niet wist of dit met een hoofdletter was of niet. Ik zag het bij haar telkens met een hoofdletter geschreven, ik was benieuwd of dit wel klopte en ging opzoek.
Op deze site vond ik het antwoordt.
http://www.vrt.be/taal/search/apachesolr_search/Halloween

intresant/ interesant/ interessant

Bij het woord interessant moest ik altijd even stilstaan, hoe schrijf je dit nu. Ik zocht het juiste antwoord even op. Is het nu met 2 s'en, zonder e of 1s?
Het juiste antwoord vond ik hier:
http://www.hoeschrijfje.com/hoe-schrijf-je-interessant/

dt -regels

Zelf durf ik nogal eens een fout te maken tegen de dt-regel. Moet het u een d zijn of een t of misschien wel dt? Omdat ik zoveel twijfel aan deze dingen bezocht ik even een site die mij hielp.
http://levenslangleren.be/taal.php/werkwoorden_vervoegen_de_dt_regel

Taalattitudes bij kinderen


Voor het opleidingsonderdeel taalvaardigheden kregen we de opdracht om een enquête af te nemen bij enkele kinderen. Dit was in het kader van een taalonderzoek.

We kregen in de les taalvaardigheden een cd, 3 enquêtes en een foto mee. De opdracht was om de enquête af te nemen bij 3 verschillende leeftijdsgroepen:
  • Een tweede of derde kleuter
  • Een tweede of derde leerjaar
  • Een vijfde of zesde leerjaar
Het kind kreeg eerst 3 geluidsfragmenten te horen waaronder:
  • 1 fragment in het Standaardnederlands
  • 1 fragment in tussentaal
  • 1 fragment in het dialect
Vervolgens stelde ik de kinderen de volgende vragen:

  • Wie van de drie is een meester?
  • Wie van de drie woont in een groot huis?
  • Wie van de drie heeft zwarte schoenen aan?
  • Wie van de drie helpt graag andere mensen?
  • Wie van de drie heeft veel vrienden?

Bij de geluidsfragmenten en de vragen hoorde nog een foto


 
De kinderen konden volgens onze docent geen foute antwoorden geven. Sommige kinderen vonden de enquête wat moeilijker dan andere. Ik ben benieuwd naar het resultaat van de enquêtes.
 

Dialect op tv

Daarbij aansluitend vond ik dit filmpje van mijn favoriete serie familie.
 
In het filmpje spreekt men constant tussentaal. Ik vind dat tussentaal het geheel interessanter maakt om naar te kijken. Ik zou het maar saai vinden moest alles ingesproken zijn in het Standaardnederlands. Misschien is het wel moeilijker voor anderstalige mensen om te volgen zonder ondertiteling wanneer met tussentaal spreekt. Tussentaal is wel nog verstaanbaar vind ik, het is nog een groot verschil met dialect. Ik herkende de tussentaal aan de woorden: ge, gij, ma in plaats van maar. Tv-series zitten vol van tussentaal. Misschien is het toch niet altijd goed. Wanneer kinderen naar tv kijken nemen ze al snel de taal van tv over. Zo komen kinderen ook te weinig met Standaardnederlands in contact. Te weinig kinderen kunnen het nog spreken. Ik zelf vind het ook heel moeilijk om Standaardnederlands te spreken. Bij ons thuis wordt er altijd dialect gesproken, dit vond ik nooit erg tot ik nu in school Standaardnederlands moet praten en er veel moeite mee heb.


Muziek instrumenten


In onze opleiding krijgen we ook muziek. Uiteraard moet je met de kinderen kunnen zingen in de klas. Maar je kan het ook wat leuker maken dan zingen alleen. Tijdens mijn oefenmomenten bracht ik een liedje aan, maar daar had ik niet zo'n goed gevoel bij. De kinderen zongen wel mee maar ik vond het na een tijdje zelf niet meer leuk. De kinderen merken dit dan direct. Ik dacht bij mezelf dat dit wel beter moest tijdens mijn doe-dagen. Ondertussen kregen we de opdracht om zelf muziekinstrumenten te maken. Ik zag mijn kans om de instrumenten te gebruiken tijdens de doe-dagen. Dit sloeg heel erg goed aan bij de kinderen. Ze kregen elk 2 ritmestokjes en mochten mee tikken op het ritme van de muziek. Ik merkte dat ik het zelf ook zo toffer vond en zo verliep het aanbrengen van het lied deze keer veel beter.
Hieronder vind je een foto va mijn muziekinstrumenten en de bijhorende koffer.



Muzische koffer

I
n het opleidingsonderdeel beeldopvoeding kregen we de opdracht om een muzische koffer te maken. Ik vond dit zelf een heel leuke opdracht. Ik maakte de koffer zo snel mogelijk af en zorgde ervoor dat hij er piekfijn uitzag. De koffer was al klaar voor ik mijn oefenmomenten op de werkplek moest geven. Ik zag geen beter inleiding voor mijn verhaal. Toen ik de koffer naar de werkplek meenam kreeg hij heel wat bewondering van de leerkrachten. Van mijn mentor nog het meest . Op mijn koffer staat Anna getekend, het meisje die voorkomt in de boeken van Kathleen Amant. Mijn mentor is een grote fan van haar boeken en dus ook van mijn koffer. Toen ik mijn verhaal begon en de kinderen de koffer zagen zeiden ze meteen: 'Dat is Anna!'. Ik vond het heel tof dat ze het meisje herkenden. Dit gaf voor mij een hele voldoeding dat ze toch goed op de koffer was getekend en dus duidelijk herkenbaar was.
Hieronder vind je enkele foto's van mijn muzische koffer.




Een interessant kinderboek


Vroeger ging ik nooit naar de bibliotheek. Tijdens de opleiding heb ik geleerd dat je er best veel kan vinden. Hele mooie prentenboeken, cd's, dvd's,... . Natuurlijk ben ik het meest geïnteresseerd in de prentenboeken voor kleuters. Ik bracht in de kleuterklas al 2 boeken aan. Telkens waren de kleuters heel enthousiast. Het mooiste boek en het interessantste boek voor kinderen vond ik het mijn 2de boek. Het boek werd aangebracht in het thema Sinterklaas. De titel van mijn boek was: Klaasje Sinterklaasje. Het gaat over een jongentje die ook graag Sinterklaas zou willen zijn wanneer hij groot is.
Het boek werd heel erg geapprecieerd door de kinderen, het boek werd zelf meer dan 1 maal voorgelezen. Zelf vond ik de prenten en het formaat van het boek heel goed.





donderdag 12 december 2013

Stokpaardjes maken met K1B


In de doe-dagen kregen we de opdracht om ook rond beeldopvoeding iets in elkaar te knutselen. Ik wou iets anders dan pietenmutsen of mijters van de Sint. Daarom ging ik verder opzoek naar andere mogelijkheden. Uiteindelijk kwam ik op de site die ik kreeg van mijn interne coach. Ik wilde stokpaardjes maken. Eenmaal ik iets gezien heb wil ik het dan ook realiseren. Zo gezegd zo gedaan. Al was het niet het makkelijkste dat ik had gekozen, ik had er niet bij nagedacht hoe ik mijn paard zou vastmaken aan zijn stok, hoe ik de kinderen het zou laten schilderen,... . Uiteindelijk kreeg ik alles goed en op zijn plaats.
Het was heel leuk, dit vonden de kinderen ook.
Het resultaat mocht er zeker en vast zijn!